Oglasi
Google
Blog
srijeda, travanj 8, 2009


Štiglić je ptica pjevačica koja spada u red zeba i najvoljenija je kućna ptica pjevica, kako zbog njenih prekrasnih boja, tako i zbog raznovrsnog pjevanja. U nekim područjima se još naziva i češljugar, ciganče, gardelac, grdelin, gardelin i sl. Živi u svim krajevima zemlje i to ponajprije gdje ima ljudi, pa mu je samim tim lakše doći i do hrane u dugim zimskim danima.
Od svih vrsta zeba njegova je pojava lako uočljiva: prsa su mu svijetlosmeđe boje, dok su krila žuto crna sa bijelim pjegicama .Rep je također crn sa bijelim pjegicama , a glava mu je obrubljena jarko crvenim, bijelim i crnim krugovima.

Mužjak i ženka su gotovo uvijek zajedno i jako ih je teško razdvojiti. Često se događa da ukoliko ulovimo ženku, mužjak zna danima stajati na mjestu gdje je ulovljena čekajući svoju družicu. Ženke su čista suprotnost, ukoliko se ulovi mužjak ona ne čeka ni sekunde već odmah odleti.

Štiglići svoja gnijezda prave u niskom drveću ili voćkama, a naprave ga od mahovine, korjenčića, lišajeva i sličnih materijala. Ženka u prosjeku iznese od 4 - 6 jaja, a mladi se izlegu nakon trinaest dana ležanja na jajima. Mladi štiglići su potpuno smeđe boje i da namaju žutog perja na krilima vrlo teško bi se ih moglo prepoznati.

U kavezu se strahovito brzo pripitome i započnu sa svojim pjevom. Čak se znalo događati da je štiglić propjevao istog dana kada je i ulovljen.
Najbolji primjerci za kavez su mladi, ali ulovljeni tokom jeseni, jer se najlakše pripitome ( mada ni sa starijima nema problema oko pripitomljavanja ) i kad odrastu pitomi su kao i kanarinci. Jedina razlika između njih da je štiglić puno nemirniji i živahniji od kanarinca.

Od hrane najradije jedu sjemenke bogate uljima ( sjeme konoplje ), ali za duži život potrebno mu je davati mješanu hranu kao i za kanarinca. Pored raznog mješanog sjemena treba mu davati i voća, povrća i komadić žumanjka kuhanog jajeta. Sa žumanjkom ne treba pretjerivati dovoljno mu je dati dva - tri puta mjesečno i to male količine.

Štiglići su vrlo popularne ptice za parenje s kanarincima, jer je parenje vrlo lako, a tada se dobivaju krupni dugovječni pjevači lijepih boja nazvani bastardi.zivotinjeljubimci @ 01:09 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.